Woordschutter: de nieuwe Remco Campert?

teksttypeElke schrijver, professioneel of amateur, heeft zijn eigen schrijfstijl. Interpunctie, woordgebruik, zinsopbouw, ieder heeft zo zijn eigen voorkeuren, vaste gewoontes en eigenaardigheden. Uiteraard wordt een stijl vaak beïnvloed door anderen: wat lees je zelf? Houd je van spannende boeken, stripverhalen, het economisch katern van de krant of toch het zware literaire werk? Ben je een liefhebber van fictie? Of gaat jouw hart sneller kloppen van een verhandeling over – pak ’em beet – de Golfoorlog?

Bewust en onbewust bepalen al die teksten van verschillende auteurs jouw manier van schrijven. En als je veel leest – zoals ik – dan hebben dus veel schrijvers invloed op jouw manier van uitdrukken op papier.

Maar welke schrijver beïnvloedt jou nu het meeste? Of met welke schrijver kun je jouw stijl het beste vergelijken? Kortom: in welk hokje pas je? Met de online tool Stylene kun je dit nu uitzoeken! Voer jouw tekst in en Stylene analyseert jouw woorden en vergelijkt deze met stijlkenmerken van bekende schrijvers. De website is puur entertainment, er ligt dus geen grote wetenschappelijke studie achter. Maar leuk is het wel!

Uiteraard was ook ik nieuwsgierig: zijn mijn teksten vrouwelijk of bevatten deze meer mannelijke kenmerken? Want ik ben wel vrouw, maar is mijn manier van schrijven dat eigenlijk wel? De meeste boeken in mijn kast zijn namelijk door mannen geschreven. En worden mijn pennenstreken geschaard onder de poëzie, literatuur of toch non-fictie? En de belangrijkste vraag natuurlijk: op welke schrijver lijk ik het meeste?

Ik heb meerdere teksten van Woordschutter ingevoerd bij Stylene. De uitkomsten? Mijn schrijfsels worden over het algemeen in de categorie non-fictie of literatuur ingedeeld. En de vergelijking met schrijvers? Ik bevind me in goed gezelschap! Mijn teksten komen óf het meeste overeen met Remco Campert óf met Saskia de Coster. Van die laatste heb ik overigens nog nooit iets gelezen. (sterker nog, ik geef eerlijk toe dat ik nog nooit van Saskia de Coster had gehoord…) Ik beloof daarom bij deze dat mijn eerstvolgende aankoop in een boekenwinkel een exemplaar zal zijn van De Coster. En ik houd me een citaat van Campert goed voor ogen, gewoon, omdat het zo mooi en waar is: Als je niet uitkijkt, blijf je je je leven lang voorbereiden. (met dank aan citaten.net)

auteursgelijkenis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


+ acht = 11

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>