Schrijven is schrappen. En nog een beetje meer…

Schrijven is schrappen. Wie schrijft die blijft. Genie is één procent inspiratie en negenennegentig procent transpiratie. Voor creatieve processen, zoals bijvoorbeeld schrijven, zijn er vele uitdrukkingen en gezegdes. Schrijven is schrappen is niet alleen een bekende en veelgebruikte, maar ook nuttige opmerking.

Net als vele mensen heb zelfs ik – professioneel tekstschrijver – de neiging te lang te schrijven. Vooral bij het uitwerken van interviews: ik wil alles opschrijven wat de geïnterviewde me heeft verteld, het hele verhaal overbrengen op de leschrijven is schrappenzer, geen aspect overslaan of onderbelichten. Maar dat gaat niet. Of het nu een gesprek was van twee uur, een hele dag of slechts vijf minuten, je moet samenvatten. Je moet onderdelen weglaten en kunt niet maar blijven uitweiden.

Niets meer dan wegstrepen?

Is schrijven dan niets anders dan het hele verhaal noteren en dan maar alinea’s wegstrepen? Nee, zeker niet! Bij schrijven komt echt wel iets meer kijken dan alleen maar schrappen. Een tekst moet ‘lekker lezen’, de lezer meenemen in het verhaal en logisch in elkaar steken. Bij voorkeur heeft een goede tekst een pakkende kop, een lekker intro en een leuke uitsmijter. En daar tussenin zorgt een goede schrijver voor soepele, tekstuele verbindingen tussen alle verhalen, anekdotes, gebeurtenissen en quotes van de geïnterviewde.

Hoe krijg je dat nu voor elkaar? Is er een trucje, kun je dit leren? Ja, in veel gevallen kun je door het volgen van een cursus, workshop of opleiding beter leren schrijven. En trucjes zijn er ook genoeg. Zoals schrappen, herschrijven, afstand nemen van het geschrevene en er op een later moment nog eens naar kijken.

Talent of aangeleerd

Maar het allerbelangrijkste is: je moet het leuk vinden. Schrijven is een creatief proces, schrijver is een creatief beroep. Net zoals schilderen, fotograferen of acteren. Allemaal activiteiten die je jezelf kunt aanleren. Maar zonder een beetje talent en aanleg blijf je altijd op een bepaald niveau steken.

Alles met gevoel

Wat is schrijven voor Woordschutter? Schrijven is voor mij een manier van leven. Een uitlaatklep, een tweede natuur, een automatisme. Iets waar ik blij van word, waarin ik me kan uitleven. Heb ik trucjes? Ja, een paar. Pas ik deze toe? Vaak niet. Soms onbewust. Schrijven gaat bij mij vanzelf, ik doe het op gevoel. En met gevoel. Of ik nu een interview schrijf voor een krant of magazine of bezig ben met websiteteksten, een brochure of een menukaart: ik leef me in, onderzoek en dompel me onder. Schrijven is schrappen? Welnee! Schrijven is creëren, vormgeven, voelen, proeven, beleven. En vooral: genieten!

2 reacties op “Schrijven is schrappen. En nog een beetje meer…

  1. Leuke site, hoop op veel klussen voor jouw. Ik schrijf ook omdat ik het leuk vind en omdar mensen het goed leesbaar vinden. Krijg goede reacties terwijl ik maar wat doe. Hoop veel van jou te leren. Succes

  2. Beste Sander,
    Wat leuk dat je hebt gereageerd! Ik hoop ook op veel klussen, maar vooral op veel leuke klussen. Plezier in mijn werk staat voorop! Ik hoop de komende tijd vaak te bloggen en wie weet kan ik je nog wat tips geven. Ik heb naar aanleiding van jouw reactie al weer ideeën voor een nieuwe blog: wanneer is het ‘jou’ en wanneer ‘jouw’. Ik merk dat veel mensen het lastig vinden om de juiste vorm op het juiste moment te kiezen. Jullie ook veel succes met alle activiteiten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


3 × zes =

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>