Grens bereikt

bramen en frambozenAls tekstschrijver heb ik me niet gespecialiseerd in een bepaalde discipline of onderwerp. Ik vind schrijven voor internet even uitdagend  als voor een krant. En teksten voor een flyer vloeien net zo makkelijk uit mijn pen als informatie voor een jaarverslag. Of het nu gaat om luchtfoto’s, bootverzekeringen, ijsjes, anti-kraken of tandsteen verwijderen: ik duik in het onderwerp, dompel me onder en probeer de mooiste zinnen te formuleren.

Betekent dit dat ik echt overal over schrijf of wil schrijven? Nee dus. Deze week kwam een opdracht voorbij om een tekst te schrijven over afvallen. Op zich een leuk onderwerp en ik kan er nog over mee praten ook: welke vrouw is op een bepaald moment in haar leven immers niet met gewicht of overgewicht bezig? Maar de wijze van afvallen waar deze opdrachtgever het over had, nee, daar kan ik niets mee.

De vraag was namelijk een tekst te maken over afvallen met behulp van pillen met bramen-enzymen en frambozen-extract. En eerlijk is eerlijk, dat gaat me veel te ver. Ik heb een (ethische) grens! En die werd deze week weer eens bereikt. Schrijven over afslankpillen, nee dat doe ik niet. Tenminste, niet om ze te promoten! Waarom niet? Ik wil als schrijver achter mijn tekst kunnen staan.

Ik hoef niet per se zelf een product te gebruiken om erover te kunnen schrijven. Maar ik wil wel graag achter de inhoud van mijn woorden kunnen staan. En dat lukt met dat soort pillen echt niet. Ik geloof er namelijk niet in, in afvallen door middel van pilletjes slikken. Dat is in mijn optiek niet de (structurele) oplossing voor overgewicht.

Ik kwam laatst de volgende uitspraak op Twitter tegen en volgens mij helpt dat inderdaad het allerbest als je wilt afvallen:

Running away doesnt help you with your problems, unless you’re fat. Then yeah, run.
(met dank aan @TedInRealLife).

Ik moet mijn brood verdienen met het schrijven van teksten. Maar aangezien ik eigen baas ben, heb ik gelukkig wel de vrijheid om te kiezen waarover ik wil schrijven. Afslanken met pillen met bramen-enzymen? Natuurlijk wil ik daar over schrijven! Maar dan wel een kritisch stuk over de onzin van dit soort producten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


× 9 = drieenzestig

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>